Dogsurf for Dogs: Ismerd meg Csigát!

Posted on in DogSurf for Dogs

Mindenünk a kutya. Oldalunkat azért hozzuk létre, hogy kedvenceink akkor is jó kezekben legyenek, amikor valami miatt épp nincs időnk rájuk.
De mi van azokkal a kiskutyákkal, akiknek egyáltalán nincs gazdájuk?

Felnézünk azokra, akik négylábú barátainkon segítenek önzetlenül, hogy rohanó világunk egy picit jobb hely legyen. Ferenczi Szoni a Mindenki Fogadjon örökbe egy kiskutyát ötledgazdjája mesél arról, hogy milyen is megmenteni egy csontsovány kutyát aki nem csóválja a farkát, ha szeretettel közelednek felé, aki legszívesebben átlátszóvá válna, ha meglát egy embert, és aki nem szenvedne tovább a gyeptelep egyik forró vagy épp jéghideg cellájában.

1200x628_csiga

Ismerd meg Csigát!

Csiga nem az első ideiglenes kutyám.

Mégis akárhányszor jön hozzám átmenetileg egy kis mentvény, elönt az izgatottság. Nekem évente háromszor legalább Karácsony van, hiszen minimum ennyi ideiglenes kutya megfordul évente a lakásunkban. Így amikor sikerült lebeszélnem a Mindent Az Állatokért Alapítvánnyal, hogy Csiga (akkori nevén Linzer) hozzánk költözik, éreztem ezt a semmihez nem hasonlítható dolgot. Vajon milyen lesz? A képek, videók alapján sovány, félős, bizalmatlan. Tényleg, még egy lépést sem mert tenni az állatvédő kollegina felé, amikor Ő jutalomfalattal kínálta.

Eljön a nap amikor autóba ülünk és leutazunk Oroszlányba, hogy elhozzuk őt.

13624960_10209656407993929_316247163_n

A gyeptelepek mindig rettentően lehangoló helyek. A bejárat mellett felfedezek egy üres ketrecet, aminek kívülről nyílik az ajtaja, bárki hozzáfér. Az első értetlenkedés után jön a borzalmas felismerés: szóval ide kell berakni a kutyádat, ha meguntad. Később rákérdezünk: heti 3-4 kutya landol ebben a cellában. Belegondolni is torokszorító.

A hátsó cellákhoz most nem engednek be minket, ez mindig a gyepmester kedvétől függ. Hiába kedveskedtünk csokival, nem tudtam bemenni, hogy adjak a 40 fokban, saját ürülékükben ülő kidobott ebeknek vizet, egy két simogatást, lefotózzam őket.

Csigát kihozza a gyepmester. Olyan vékony, hogy nem bír megállni a hátsó lábain. Vajon diszplázia? – fut át az agyamon, de már csak azt szeretném, hogy induljunk haza. Beimádkozzuk a kocsiba, beugrani nem tud, mozogni is alig. Az autó első sokkja után megadva hajtja a fejét az ölembe. Nem tudja, hogy mi vár rá, de felőle akár meg is halhat. Már feladta, nem érdekli semmi.

Rossz azokra a kutyusokra gondolni, akiket otthagytunk, de mostmár erre az egy kincsre kell koncentrálni. Nem tudunk mindenkit megmenteni…de legalább igyekszünk tenni azért, hogy könnyítsünk a helyzeten.

3-4 éves, ahogy az orvostól megtudtuk. Boldogság, hogy nincsen különösen nagyobb baj, erősödnie kell. Multivitamint, oltásokat kap, ivartalanítása következő hónapban esedékes, ha már összeszedte magát. Sokszor egy-egy erősebb hangra, egy bizalmatlan kimenetelű érintésre is hátrálással reagál, a parketta teljesen ismeretlen számára, kis körmeivel kapaszkodik ahogy csak bír, sokszor nem bír még megnyugodni. Egy türelemjáték ez, ahol kizárólag a megértésed, szereteted, nyugalmad segíti őt át az első nehézségeken.

Napról napra erősödik, bátorodik, barátkozik. Más kutyákkal, más emberekkel, az új környezettel. Enni eleinte napi 3-4x, az is szinte egyből távozik belőle..majd szépen lassan már benne marad az étel, elkezd erősödni. Egyszer-kétszer már pattogva kocog mellettünk séta közben, menne, futna Ő is. A labdát még nem tudja mire vélni, de lehet hogy ez már ki is marad neki.

Érdekes élmény még egy mentett kutyussal sétálni az utcán. A kiálló bordái kiabálnak arról, hogy kínozva volt, az emberek akik elmennek melletted pedig gyűlölködve néznek rád,hogy hogyan tudtál ilyet tenni a kutyával. Az ideiglenes befogadás megtanít arra, hogy hogyan ne foglalkozz mások véleményével: amíg te tudod hogy jót teszel, addig nem kell hogy ezt a világ is tudja.

A következő posztokban mesélek majd nektek az ideiglenes befogadással járó örömökről, áldozatokról, Csiga változó állapotáról és reméljük, hogy hamarosan arról is: megtalálta a végleges gazdiját.

13517578_1319927458022160_3657655081669999936_o

Csigát nem csak követni tudod, de támogatni is:

  • A DogSurf jutalékának 10%-át Csiga gondozására a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát csapatnak ajándékozza. Használd Te is a DogSurf-öt és segíts te is Csigának!
  • Ha a DogSurf szittere vagy, jutalékod bizonyos százalékának felajánlásával Csigát támogatod
  • Amennyiben szeretnéd anyagilag támogatni Csigát, itt megteheted: Csigának gyűjtés

Szoni a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát ötledgazdjája

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.