A kutya vacsorája – Végzetes „örömök” II.

Posted on in A DogSurf szakértője

Mint minden gazdinak, nekünk is az a legfontosabb, hogy a kutyák jó kezekben legyenek pótgazdijainknál. Ezért a DogSurf szitterek és sétáltatók kiválasztása egy hosszú folyamat, melynek során egy szakértővel összeállított teszten is megméretik magukat.
Új sorozatunkban ennek a tesztnek a témáit dolgozzuk fel.

A mérgező vagy nem ajánlott ételek témában először a csokit és társait tárgyaltuk ki. A második részben viszont olyan ételek kerülnek terítékre, amelyeket a humán vonatkozásban inkább az egészséges táplálkozás részeként tartják számon: hagyma, szőlő, nyírfacukor.

facebook_embed_1200x628_kutyavacsi_3 (1)

Vöröshagyma, fokhagyma

A fokhagyma talán meglepő ezen a listán, mert a kutyasüti receptek hozzávalóiban is gyakran szerepel, valamint féreghajtó hatása miatt is gyakorta adják.

A fokhagyma (Allium sativum) és a vöröshagyma (Allium cepa L.) olyan hatóanyagot (diszulfid) tartalmaz, mely a kutyák és macskák vörösvérsejtjeink pusztulását, azok oxigénszállító kapacitásának csökkenését okozza, így vérszegénység (haemolitikus anaemia) kialakulásához vezet. (Macskáknál hamarabb jelentkezik, mivel az ő vörösvérsejtjeik rövidebb életűek.)

Kisebb mennyiségben a vöröshagyma még nem okoz ugyan látható tüneteket, de a vérképben már jelentkezik a hatása. Egy termetes fej hagyma pedig klinikai tüneteket is okozhat – minél kisebb termetű a kutya, annál inkább.

Fokhagymából a szakirodalomban a legkisebb toxikus adag a 2,5 mg/ttkg (testtömeg kg) fokhagymakapszula (ez koncentráltan tartalmazza a hatóanyagait), ennél már jelentkezhet alacsonyabb pulzus és fokozódhat a vizeletürítés. Pontosan itt sem lehet tudni, mekkora adagnál jelentkeznek a problémák, egy helyütt 9 kilónként max. 1/2-1 gerezdet javasolnak naponta.

A vérszegénység tünetei: sápadt fogíny, gyengeség, levertség, szapora pulzus. Lehet hányás, hasmenés, és véres vizelet is.

Szőlő, mazsola

Itt a pontos időn kívül nem sokat tudunk: a mérgezés okaival és a pontos toxikus adaggal is adós a tudomány. Mindenesetre szüretre ne vigyük magunkkal az ebet, mert egy kisebb fürt is végzetes lehet. Az eddig ismert adatok szerint 10-30 g/ttkg (testtömeg kilogramm) szőlő vagy mazsola már okozhat mérgezést. Sajnos a legtöbb kutya szereti, és önkiszolgáló módon a tőkéről is leeszi.

A mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, levertség, étvágytalanság, hasi fájdalom, csökkent vizeletmennyiség, gyengeség, részeges járás; a későbbiekben vesebetegségek kialakulásához vezethet, akár visszafordíthatatlan veseproblémákat okozhat. A tünetek nagyjából 24 órával később jelentkeznek.

Xylit vagyis nyírfacukor

Kb olyan édes, mint a cukorhoz, energiatartalma viszont csak töredéke, ezért cukormentes élelmiszerekben (cukorka, rágó, sütemények, fagyi!) előszeretettel használják. Kutyáknál (vadászgörényeknél is egyébként) hányást, hasmenést, majd hipoglikémiát (a vércukorszint hirtelen leesése; a megemelkedett inzulin- és emiatt csökkent vércukorszint miatt) okoz. A hipoglikémia tünetei (erős levertség, imbolygó járás, remegés, görcsök, kóma) mellett súlyos, heveny májkárosodást is okozhat (sárgaság, pontszerű bevérzések a bőrön, fekete bélsár, a kutya vért hányhat).

Mivel a tünetek gyorsan jelentkeznek (hipoglikémia: a lenyelést követő 30-60 percen (!) belül, májkárosodás: 9-72 órán belül), érdemes a legkisebb gyanús jelnél is a dokihoz szaladni, de leginkább hozzáférhetetlenné tenni a kutya számára, mivel az esetek kétharmada a kezelés ellenére is végzetes.

Toxikus adag:
Hipoglikémia: 15 mg/ttkg (testtömeg kilogramm)
Májkárosodás: 1,4-20 g/ttkg
(Forrás: allatorvos.net)

A kutyát kunyerálásra tervezték, fogadjuk ezt el, de ne dőljünk be nekik, ha mégoly sanyarú sorsúan is tudnak nézni. Ők nem mindenevők, ha mindent meg is ennének. Ne változatos humán kajákkal, hanem sok simivel és közös kalanddal kényeztessük őket. A következő cikkben, ígérem, egy sokkal vidámabb témával folytatjuk.

Vass Viktória – Kutyológia

A cikksorozatunk két hét múlva folytatódik, célunk, hogy összefoglaljunk mindent, amit egy gondos szitternek tudnia kell.
A DogSurf szitterei már tudják, őket megnézhetitek a dogsurf.hu oldalon.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.