A kutya vacsorája – Végzetes „örömök” I.

Posted on in A DogSurf szakértője

Mint minden gazdinak, nekünk is az a legfontosabb, hogy a kutyák jó kezekben legyenek pótgazdijainknál. Ezért a DogSurf szitterek és sétáltatók kiválasztása egy hosszú folyamat, melynek során egy szakértővel összeállított teszten is megméretik magukat.
Új sorozatunkban ennek a tesztnek a témáit dolgozzuk fel.

Cikksorozatunk első részében a csontetetés hogyanjairól olvashattatok.
Most a mérgező vagy nem ajánlott ételeket vesszük sorra két részletben, a könnyebb emészthetőség érdekében. :)
Ebben a részben a „bűnös élvezeteket” taglaljuk: csoki, szesz, fehér kenyér. Vágjunk is bele!

facebook_embed_1200x628_kutyavacsi_2

Csokoládé, kakaó

Tegye fel a kezét, aki nem szereti a csokit! Senki? Feldob, boldoggá tesz, még okosít is. De csak minket! Éééés édes is. A kutyánkkal egyetemben genetikailag vonzódunk az édes dolgokhoz. Remélem, senki nem ad tudatosan édességet (humán fagyit se) a kutyájának. De mi van akkor, ha az asztalon hagyott Tibi csoki hirtelen eltűnik vagy a nagyi a szőrös unokáját is nagyon szereti?

A kakaóbabban (jó esetben ebből készül a csokoládé) található teobromin, valamint a koffein általános izgató hatást fejt ki. Emeli a szívfrekvenciát (gyorsabban dobog szív) éppúgy, mint egy erős kávé hatására, sőt túl sok csokoládé fogyasztása esetén a vérnyomás is emelkedik, és a kutya szíve könnyen felmondhatja a szolgálatot. A kutya szervezete a teobromint sokkal lassabban bontja le mint az emberé – ebben rejlik a csokoládé káros hatása.

Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb és keserűbb, annál nagyobb veszélyt jelent, de az egészen kis darab tejcsoki is hasmenést okozhat, boldogságot viszont nem! A mérgező anyagok mellett magas zsír- és szénhidráttartalma többletenergia-bevitelt jelent, és az emésztőrendszer egyes szerveinek (pl. a zsírbontásban szerepet játszó hasnyálmirigy) túlzott igénybevételéhez vezethet.

Tejcsoki: ~60g/ttkg (testtömeg kilogramm)
Étcsoki: ~5-10g/ttkg
(Forrás: vitapet.hu)

A teobromin maga kis mennyiségben a központi idegrendszert támadja: a mérgezés tünetei a remegés, hányás, hasmenés, láz, szapora pulzus, izgatottság, nyugtalanság és a gyakori vizeletürítés. Nagy mennyiségben a mérgezés szívrohamot, szívbénulást, azonnali halált okozhat!

Alkohol

Itt a nyár, fesztivállapot! Elsőre nagyon viccesnek tűnhet, ha Buksi belelefetyel a korsó sörödbe…

A kutyák szervezete azonban nagyon érzékeny az alkoholra (etanol), a legkisebb mennyiségtől is berúgnak (a hőség erre csak rátesz). A szervezetükben felszívódó alkohol légzési problémákat, szívritmuszavart, infarktust, a testhőmérséklet vészes lecsökkenését, idegrendszeri károsodást, kómát és azonnali halált is okozhat. Soha, semmilyen formában ne itassuk, vagy etessük alkohol tartalmú élelmiszerekkel a kutyákat!

Kenyér, tészta, élesztővel készült ételek

A közös pizzaevés vagy a reggelinél lehulló kakaóscsiga darabok sem a prémium táplálást testesítik meg a kutyád számára.

Ezek az élelmiszerek feleslegesen növelik a kalóriabevitelt, és az emésztőtraktusban nedvesség hatására megdagadnak, kitágítva ezzel a gyomrot és a beleket; gyakori kenyéretetés esetén megkezdődhet az elhízás ördögi köre, a kutyád – most már okkal – állandóan éhes lesz.

A nyers tészta az emésztési folyamatok beindulásával fermentálódik, vagyis többek között alkohollá (etanollá) bomlik le (lásd fent az alkoholnál). Ugye nem kell magyarázni miért is rossz ez? Emellett a túlzott gázképződés hatására hasi fájdalom, letargia, gyomor-, bélrepedés is kialakulhat.

Ha tiltott zabapartira gyanakszol és a kutyád a szokásostól eltérően viselkedik, irány a doki! Inkább potyára menjetek mint későn.

Vass Viktória – Kutyológia

A cikksorozatunk két hét múlva folytatódik, célunk, hogy összefoglaljunk mindent, amit egy gondos szitternek tudnia kell.
A DogSurf szitterei már tudják, őket megnézhetitek a dogsurf.hu oldalon.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.