A kutya vacsorája – Jutalomfalatok

Posted on in A DogSurf szakértője

Mint minden gazdinak, nekünk is az a legfontosabb, hogy a kutyák jó kezekben legyenek pótgazdijainknál. Ezért a DogSurf szitterek és sétáltatók kiválasztása egy hosszú folyamat, melynek során egy szakértővel összeállított teszten is megméretik magukat.

Új sorozatunkban ennek a tesztnek a témáit dolgozzuk fel.

Szinte mindenki szeret nassolni, nincs ez másképp a kutyánál sem. Természetesen itt nem a humán édességekre kell gondolni (cikksorozatunk előző két részében leírtuk, mik azok az ételek, amik kerülendők a kutyád számára).
Tanítás, motiválás során vagy éppen a kapcsolatunk javítására érdemes bevetni valami finomságot, ha már úgyis szeretik a hasukat a szőrösek. Az ördög ez esetben is a részletekben rejlik.

facebook_kutyavacsi_4

Először is ki kell ismerni a kutyádat e tekintetben, vagyis hogy mire gerjed? Ha egy full labdás, frizbis pörgőgéped van, aki a kajára jó esetben is csak felhúzza a szemöldökét, mit akarsz ezzel, mikor „láttam, hogy AZ ott van a zsebedben”, akkor – bár nem feltétlen neked szól ez a cikk – örülj, hogy ilyen szuper motiválható kutyád dobott a gép. A másik véglet az szokott lenni – főként kisebb testű, gátlásos (jellemzően mentett) kutyáknál, hogy úgy látod, semmi nem hozza lázba; maximum Te, a gazdi. Ne add fel, a megfelelő kötődés kialakításával akár kis zabagéppé is válhat a most még befelé forduló ebedli!

Fontos azonban még itt az elején megjegyeznünk, hogy a jutalomfalat NEM valami pótlására szolgál! Nem helyettesíti a rendszeres póráz nélküli sétákat, játékot, foglalkozást! A kulcsszó itt is a tudatosság!

Ha tudjuk, hogy hosszabb időre kell elmennünk otthonról, egy jó kis rágcsával (pl. velős csont, szárított marhafejbőr, -gége, -fül) lefoglalhatjuk néhány órára a már előzetesen lefárasztott kutyát. A hosszas túlórák-bűntudat-kaja (pl. közös vacsi) háromszögből viszont csak egy platóhátú kutya kerekedik majd ki. A „szeretet” ilyentén kifejezése helyett a zsúfolt időszakokban inkább egy kedves, megbízható kutyaszittert keress!

Most vágtatok bele egy kutyasulis tanfolyamba? Szuper! Azonban az intenzív tanulás miatti jutafali hegyeket kalkuláld bele a napi kajaadagba, különben hamar felszaladnak a plusz „kilók”, ami nagyon megterheli pl. a kölyök növekedő ízületeit. Ha nincs kedved az így bevitt energiát számolgatni, első körben csak a mennyiséget figyeld, és azt vond le a napi kajamennyiségből. Ha kis idő múltán úgy látod, hogy túl sok vagy éppenséggel túl kevés, általában kis lépésenként (5-20 g) érdemes változtatni felfelé vagy lefelé a napi összadagot (juti ÉS kaja mennyiségét; persze csak ha nem egy 80 kg-os masztiffod van).

„Oké, de mégis mit adjak jutifalinak?” kérdezheted joggal. Ha ismered már a kutyád, azt is tudod, mit szeret. Ha még nem, lehet próbálkozni ;). Volt olyan kutyám, aki a főtt sárgarépára indult be, de ismerek kígyóubi fan francia buldogot is. Jellemzően azért valami állati fehérjére gerjed a legtöbb kutya. Nálunk például a főtt csirkemáj és -zúza (persze, ha nem allergiás), a (levegőn) szárított marhatüdő és a (nem túl sós, nem füstölt, nem fűszeres) sajt a nyerő. Ha figyelsz a kutyád egészségére is, a párizsi és a virsli felejtős (nézz meg egy videót, hogy készül, ha nem tudod, miért). Szintén nem javaslom a hiper-szuper marketekben kapható „no name” jutifalikat, amikre még rá is van írva, hogy max. 5 db naponta… Lehetőleg ismert eredetű/összetételű jutikkal kísérletezz.

Főként tanítás során érdemes a jutifali méretét a kutya aktuális méretéhez igazítani: egy 20 kg-os kutyánál ez kb. egy fél ujjpercnyi darabot jelent. Érezze az ízét, érezze, hogy került a szájába valami, de ne telítődjön el a 2 jutalmazás után.

Az sem mindegy, milyen környezetben gyakoroltok vagy milyen fázisában vagytok a tanulásnak. Otthon általában kisebb vonzerejű falat is elég szokott lenni, míg a szabadban több motivációra lehet szükség. Pórázon valószínűleg a táp is megteszi (lehet kapni a nyers étrendbe is beilleszthető tápokat, pl. Platinum), póráz nélkül simán előfordulhat, hogy az „über kategóriás” strucchús lesz a nyerő. Amit már tud, azt nagy valószínűséggel kevésbé vonzó falatra is megcsinálja, az új dolgok tanításához érdemes „emelni a tétet”. (Azért ne légy szőrös szívű, egy egyszerű „ül” feladatot, amit már ezer éve biztosan tud, is érdemes megerősíteni néha.) Mivel a kutyák nem gépek, ezért lehet olyan is, hogy ami egyik nap jó volt, az másnap éppen hogy csak megteszi.

Tehát a jutalomfalat jó eszköz lehet a kapcsolatotok kialakításában, elmélyítésében, de ne feledd rendszerint ez nem „alanyi jogon jár”, Társad pedig legfőképp az elismerésedért, őszinte örömödért dolgozik.

Vass Viktória – Kutyológia

A cikksorozatunk két hét múlva folytatódik, célunk, hogy összefoglaljunk mindent, amit egy gondos szitternek tudnia kell.
A DogSurf szitterei már tudják, őket megnézhetitek a dogsurf.hu oldalon.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.