A kutya vacsorája – A csont

Posted on in A DogSurf szakértője

Mint minden gazdinak, nekünk is az a legfontosabb, hogy a kutyák jó kezekben legyenek pótgazdijainknál. Ezért a DogSurf szitterek és sétáltatók kiválasztása egy hosszú folyamat, melynek során egy szakértővel összeállított teszten is megméretik magukat.
Új sorozatunkban ennek a tesztnek a témáit dolgozzuk fel.

A kvízből már minden DogSurf szitter tudja, hogy főtt csirkecsontot nem adhat a kutyáknak, mert szilánkosra törik, és megsértheti a kutya bélrendszerét. Ezt te is tudtad?

Az első részben a csontról ír szakértőnk, Vass Viktória.

facebook_embed_1200x900_csont

Ha megkérdezel egy óvodást, hogy mit eszik egy kutya, rögtön rávágja, hogy csontot. Kiskorunktól ez a sztereotípia él bennünk, aztán kutyatartóként a csonttal (is) etetett, emiatt megbetegedett/elpusztult kutyák képeit látva a Facebookon teljesen érthető, hogy elbizonytalanodunk; hogy is van ez?

A kutya fogazata – már csak származásából adódóan is – ragadozó állatra utal, vagyis hús, csont elfogyasztására rendezkedett be. Tehát egy egészéges, ereje és fogai teljében lévő kutya (persze kölyök és idős is) igenis kaphat csontot; nem mindegy azonban, hogy milyet és hogyan:

  • A vékony csöves (baromfi, nyúl hosszú csöves csontjai) és a hosszú, ívben hajlott (nagyállatok bordacsontjai), szilánkosra törő csontokat főzve sohasem adjuk! Főzés során a csont kőkeménnyé válik, nyersen rugalmas és puha.
    Fontos megjegyezni, hogy más a helyzet a sertés- és vadhúsokkal, – csontokkal, azokat csak és kizárólag főzve etetjük. A sertést a kutyákra halálos álveszettség, másnéven Aujeszky-betegség, a vadakat pedig a bennük lévő különféle paraziták miatt.
  • Ha a kutyád porszívó üzemmódba kapcsol etetés idején a rövid, tömör csontok (csigolyacsontok, pl. csirkenyak) szintén nem javasoltak a félrenyelés miatt.
  • Ha az életkora vagy netán bántalmazás okán elvesztette a fogait, akkor a csont, mint rágcsa felejtős; tápetetés esetén rendszerint úgy sincs szükség kalciumkiegészítésre, ha nyerseztek, tojáspor adásával vagy a csont ledarálásával válthatod ki.
  • Nem árt, ha a kutya és a csont mérete összhangban állnak egymással. Nem biztos, hogy a marhalábszárcsont a megfelelő egy kölyök csivavának. :)
  • Ha a kutyád ritkán kap csontot, ne vasárnapi összcsaládi ebédből maradtakkal kényeztesd (főtt csonttal egyébként se, lásd fent). A laposcsontok (lapocka-, medence-, koponyacsont) darabosan és morzsolódva törnek, ezért könnyebben is fogyaszthatók, egy kitartó eb pedig jókora mennyiséget be tud belőlük kebelezni. A mértékletesség itt is nyerő. Ha túl sok csontot adtál neki, ezt fájdalmas ürítéssel, száraz, porladós, világosabb, akát teljesen fehér színű  bélsárral, legrosszabb esetben székrekedéssel, bélelzáródással jelezheti. Az állatorvoshoz menve fogadd meg, hogy legközelebb jobban ügyelsz.
  • Ha rágcsaként Te sem vagy híve a toxikus anyagokkal teletűzdelt préseltbőr műcsontoknak, műanyagot meg a plüsskutyádnak sem vennél, a vastag csöves csontok (pl. marha comb- és lábszárcsont) a barátaid. Ezek főzve is mehetnek, bár a nyers velőscsontban van az ideális mennyiségű, minőségű és összetételű tápanyag; nem vész el/ alakul át a főzés során. Az ellenőrzött helyről beszerzett természetes rágcsával garantáltan jó ideig el lesz az ebzet, amíg Te mondjuk dolgozol, és még a fogait is tisztítja. :)

Ha eloszlattuk az aggályaidat a csontetetés kapcsán, és már holnaptól nekilátnátok, előtte mindenképp győzödj meg, hogy bármikor el tudod venni az új csemegét a kis mohótól. A csontozásba azért a legtöbb kuttynak bele kell jönni.
Jó rágcsálást!

Vass Viktória – Kutyológia

A cikksorozatunk két hét múlva folytatódik, célunk, hogy összefoglaljunk mindent, amit egy gondos szitternek tudnia kell.
A DogSurf szitterei már tudják, őket megnézhetitek a dogsurf.hu oldalon.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.